Biljke koje upijaju vlagu u Vašem domu

Svima nam je poznato da boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gde ima vlage, obično ima i buđi, pa bi trebalo da učinite sve što je do Vas da bi je se rešili.

Određene biljke mogu Vam pomoći u rešavanju ovog problema, a ujedno će Vam biti odlična dekoracija u kući.

1.Arabika (biljka kafe)

Bobice arabike pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje da kupite već odraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava predivnim tropskim mirisom.

2.Lovor

Lovor potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i veće količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela.

3.Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz okoline. Sadrži veliki broj lekovitih materija i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje.

4.Spatifilum

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore buđi. Najbolji efekat ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

5.Mirta

Ova biljka je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može da vrati mladost, a putnike ispuni dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha.

Izvor: Mima decoupage