Cvećem do harmonije u enterijeru

Svaka biljka za sebe je simbol nečega, stoga treba dobro da obratimo pažnju koje biljke unosimo u dom. Prema kineskoj kulturi, o čoveku se može saznati mnogo na osnovu biljaka koje gaji u svom domu.

Po feng shui-ju, cveće se smatra odličnim sredstvom za uklanjanje negativne energije iz prostora, pa ga treba stavljati na mesto gde nedostaje dobra energija. Biljke predstavljaju element drvo i simbolizuju ekspanziju, napredak i nove početke.

Pozitivna energija koju stvaraju doprinosi materijalnom uspehu, pročišćavanju prostora, usporavanju ili usmeravanju energije, ali i blokiranju otrovnih strela.

Kada budete dekorisali Vaš enterijer, vodite računa da ne stavljate mnogo cveća na jedno mesto, jer na taj način možete zagušiti prostor. Istočni deo doma je najpovoljniji, a ako nemate mnogo prostora, idealne su male biljke, a najvažnije je da budu zdrave, jer će jedino na taj način moći da ispune dom pozitivnom energijom.

Savet je da dom ukrašavate samo živim biljkama, jer one emituju veliku količinu žive energije u prostoru. Suvo cveće nikada nemojte držati u kući jer isijava mrtvu energiju koja kasnije postaje negativna i sprečava dobrobit.

Dnevna soba idealno je mesto za saksije sa cvećem. Najbolja mesta su istok i jugoistok, ali dobra pozicija može biti i severozapad, pogotovo za muške članove domaćinstva koji uče ili započinju karijeru.

Simboliku prosperiteta dobićete postavljanjem geranijuma sa crvenim cvetovima u jugoistočni deo dnevne sobe, kao i božura svih boja koji privlače obilje.

Dobro zdravlje i vitalnost simbolizuju hrizantema, orhideja, tuja, ljiljan i paprat.

Kaktusi nose lošu energiju i ne preporučuju se kao dekoracija u kući. Ako im ipak ne možete odoleti, gajite ih u bašti. Vodite računa o tome da biljke koje unosite u dom budu mekanih i zaobljenih listova, izbegavajte one koje imaju bodlje ili trnje.

Držanje cveća u spavaćoj sobi se ne preporučuje.

Odavno je poznato da je bambus biljka koja simbolizuje zdravlje i sreću. Polje zdravlja najbolje ćete aktivirati unošenjem slike bambusa koji predstavlja sreću, zdravlje i dug život. Ova biljka se u Kini od davnina koristi kao talisman i mnoge porodice ga drže kao sredstvo za zaštitu prostora od negativnih uticaja.

Na kraju, kupatilo je itekako poželjno za držanje biljaka, što ste mogli da pročitate u mojim prethodnim blogovima. Kao i svaka druga prostorija u Vašem domu, i ono treba da bude lepo uređeno i naravno, mirišljavo.

Pošto se vezuje za prosperitet ukućana, vodite računa da se u kupatilu uvek oseti prijatan biljni miris. Možete na zidove okačiti slike sa motivima cveća ili drveća, a kombinacija lotosovog cveta i vode jedno je od najboljih rešenja. Lavanda se isto preporučuje za tu prostoriju, kao i limun i paprat.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage