Egzotične orhideje u Vašem domu

Biljke koje volimo i kojima smo okruženi mnogo govore o nama i o stilu života koji vodimo. Ako želite da u svoj dom unesete notu sofisticiranosti, orhideja je pravi izbor za Vas.

Nikada neću zaboraviti svoj rođendan od pre nekoliko godina, kada mi je sestra poklonila ovu lepoticu u lila boji, i svoje oduševljenje kada sam je videla. Ovaj cvet zrači posebnom energijom i kada je stavite na prozor zaseni svo ostalo cveće koje imate.

Orhideja je jedan od najlepših cvetova na planeti koji predstavlja ljubav, lepotu, bogatstvo duha, snagu, i ako se odlučite da je kupite, morate imati na umu da njeno uzgajanje zahteva dosta strpljenja i nimalo nije jednostavno.

Većinu orhideja možete uzgajati u svom domu. Prilikom uzgoja morate paziti da orhideje dobijaju dovoljno svetla. Možete ih smestiti na prozorsku dasku, sto ispred prozora, police, a ukoliko se odlučite na uzgoj zahtevnih vrsti možete napraviti i vlastiti sobni staklenik. Bez obzira na to gde držite biljke, pravila za negu ostaju ista.

Budući da su orhideje tropske biljke, one zahtevaju između 70% i 90% vlage u stanu.  Zato poroporcionalno temperaturi morate povećavati i vlagu drugim sredstvima. Ukoliko se ne možete odreći topline u prostoru gde uzgajate orhideje, prvenstveno morate sprečiti uticaj suvog vazduha na biljke.

Najjednostavniji način je da između prozorske daske i unutrašnjosti prostorije napravite pregradu (koja može biti od stakla, pleksi stakla, razapeta plastična folija) kako bi topao vazduh strujao samo do prozorske daske i tako Vaše orhideje ostavio zaštićenim.

Pregradu napravite tako da je možete jednostavno ukloniti ukoliko želite doći do biljaka prilikom održavanja. Pazite da u tom prostoru ne postane prehladno tokom zime. Zato postavite termometar i regulišite toplinu. Leti te pregrade možete skinuti.

Orhideje rastu u seni lišća u krošnjama ili na tlu u korenju stabala. Kao takve se nikako ne smeju izlagati direktnim sunčevim zracima. Isto tako, za orhideje je vrlo štetan ustajali vazduh koji se često zadržava na prozorima, jer u prirodnom staništu imaju obilje vazduha.

Za uzgoj orhideja u Vašem stanu, odnosno kući, odaberite istočni ili zapadni prozor. Leti te prozore, tokom popodnevnih sati, zaklonite zavesama ili sličnim materijalima.

Vaše orhideje možete prskati sobnim prskalicama za cveće. U stambenim prostorijama prskanje je najbolje obaviti uveče, kada temperatura u prostoriji pada te se osigurava osvežavajuća vlažnost vazduha na duže vreme.

Voda koju koristite za zalivanje može biti filtrirana, možete koristiti odstajalu vodu u koju ste stavili nekoliko kapi limuna. Najjednostavnije je upotrebiti kišnicu, a možete koristiti i vodu iz klime. Uopšteno pravilo je: orhideje treba zalivati jednom sedmično zimi, dva puta sedmično u proleće i jesen, te svaki drugi dan leti.

Dobar savet je i da na njen supstrat samo stavite kockicu leda, koja će polako sama da se topi, te na taj način voda neće proći na brzinu kao kod klasičnog zalivanja.

Sve u svemu, nećete pogrešiti ako odaberete baš ovu lepoticu kao ukras za Vaš enterijer, gde god je pozicionirali u Vašem domu. Ona će mu dati posebnu notu elegancije za koju god boju da se odlučite, i uz pravilan uzgoj, „častiće“ Vas prelepim cvetovima tri ili četiri puta godišnje.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage