Feng shui trpezarije

Trpezarija je važan deo doma, mesto porodičnih okupljanja u kome bi trebalo da vlada samo dobra energija. U Feng shui praksi, trpezarija predstavlja komunikaciju među ukućanima i porodične prihode.

Idealan položaj za ovu prostoriju bi bio u centru doma, i to tako da predstavlja nastavak dnevne sobe. Primer za ovakvu trpezariju su kuće sa tzv. otvorenim konceptom, odnosno kuće u kojima se bez ikakvih pregradnih zidova nalaze kuhinja, trpezarija i dnevna soba.

Ovakav prostor je preporučljiv, ali činjenica je da nemamo svi mesta u kući za ovako nešto, stoga dobru atmosferu moramo da postignemo na neki drugi način.

Trpezarija ne bi trebalo da bude mnogo udaljena od kuhinje, jer to izaziva svađe u porodici. Ako su ipak spojene, treba ih odvojiti paravanom, harmonika ili kliznim vratima.

Trpezarija ne sme biti blizu ulaznih vrata, jer u tom slučaju gosti koji dođu brzo pojedu hranu i odu. To simbolički predstavlja odliv finansija.

Trpezarija ne treba da bude prostorija sa puno prozora, jer to izaziva osećaj nesigurnosti.

U trpezariji može biti više komada nameštaja, važno je samo da chi energija ima nesmetan tok. Kako proveriti da li nešto stoji na putu chi energiji? Jednostavno, samo pokušajte da prođete kroz čitavu prostoriju, a da ne naiđete na neku prepreku. Ako vi uspete, uspeće i chi energija.

U trpezariji je najpoželjniji okrugli sto jer podstiče komunikaciju među ukućanima, ali ako to nije slučaj, na sto treba postaviti ovalnu činiju i napuniti je bombonama, voćem ili žitaricama. Činija za stolom predstavlja ravnotežu neba i zemlje, a njen sadržaj predstavlja bogatstvo.

Stolove sa staklenom i mermernom pločom treba izbegavati jer donose probleme u poslu i finansijama.

Stolice treba da budu blago zaobljene, bez oštrih ivica. Domaćin treba da sedi na stolici na kojoj se vidi ulaz u prostoriju, ali da mu iza leđa bude zid koji simbolički pruža potporu. Sve stolice treba da budu na savršenoj udaljenosti od zida, tako da svi mogu bez problema ustati od stola.

Boje u trpezariji treba da budu u zemljanim tonovima, a ako je ona u središtu doma, u nijansi koja odgovara elementu sektora u kojoj se nalazi trpezarija.

Osvetljenje i atmosfera treba da budu intimni, ali istovremeno trpezarija treba da daje osećaj prostranosti. Kinezi veruju da skučena trpezarija daje i skučene porodične prihode.

Na kraju, na zid iznad stola treba postaviti ogledalo u kojem se vidi odraz stola i hrane na njemu, jer to simbolički udvostručava bogatstvo porodice. Takođe su izuzetno povoljne i slike voća, na primer slika breskvi predstavlja prosperitet i dugovečnost, a narandže i ananasi finansijski uspeh i posete dobrih ljudi.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage