Kako da orhideje ponovo procvetaju?

U nekom od prethodnih blogova već sam pisala o ovom predivnom cveću koje Vašem domu daje posebnu notu sofisticiranosti, a danas ćemo se malo više posvetiti trikovima pomoću kojih će ove lepotice da Vam traju što duže.

Na svetu postoji više od 30 hiljada vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, no bez obzira koju vrstu orhideje posedujete, ove male tajne će Vam itekako biti od koristi.

Pre nego što se odlučite za kupovinu, proverite da li posedujete sve uslove za njeno držanje.

Na primer, ako se Vaš stan teško zagreje zimi, možete da zaboravite na držanje vrsta koje zahtevaju tropske uslove.

Orhideje vole svetlo, ali ne direktnu izloženost suncu, pa povedite računa i o tome koliko ima svetla u stanu i kako su Vam pozicionirani prozori.

Orhideje će najbolje uspevati na južnoj i istočnoj strani.

Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvetove. Bez nekog posebnog razloga, zašto ne bi uživali u toj posebnoj privilegiji ako je već imate.

Zalivanje orhideja opet zavisi od vrste, ali se uglavnom dele u dve kategorije – one koje zahtevaju puno vlage i one kojima je jedino bitno da supstrat ne bude vlažan.

Dok su u sezoni mirovanja, između dva zalivanja treba sačekati da se zemlja potpuno osuši, dok ih u sezoni rasta treba redovno zalivati i održavati visok nivo vlažnosti.

Orhideje treba da posadite u supstrat koji je namenjen posebno njima.

On brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj sa tresetnicom ili plutom.

Redovno ih presađujte, i kad god to budete radili, koristite novi supstrat koji možete nabaviti u svim cvećarama. Ja sam kupovala ovaj sa slike i odlično se pokazao.

Takođe, orhideje treba i đubriti redovno. Ja sam kupila ovo tečno đubrivo, koje koristite tako što dva čepa ove tečnosti razblažite u dve litre vode, i Vaše orhideje obilno zalijete. Biće Vam zahvalne i daće Vam nove pupoljke koji će dugo trajati.

Kada Vam jednom procvetaju, cvetovi se mogu zadržati i nekoliko meseci, iako postoje vrste kojima cvetovi traju samo nekoliko dana.

Jednom kada biljka odbaci cvetove, možete očekivati da će ponovo procvetati te godine, možda čak i nekoliko puta. Ukoliko do toga ne dolazi, moguće je da Vašim orhidejama nedostaje svetla.

Na kraju, ako posedujete sve uslove za držanje ovih lepotica, obavezno ukrasite Vaš dom sa što više različitih primeraka, a sa redovnim i temeljnim održavanjem, davaće Vam prelepe cvetove kao nijedna druga biljka.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage