Špatulat – tehnika u uređenju prostora (detaljno uputstvo)

Došlo je leto, a sa njim verovatno i želja za promenom u Vašem domu. Ovo nužno ne znači da mora doći do nekih drastičnih promena, nekad je dovoljno promeniti boju samo jednog zida koja bi predstavila apsolutno osveženje u prostoru.

Jedna od popularnijih tehnika u zadnje vreme je špatulat, koja je dobila naziv jer se u osnovama radila špaklama. Ova tehnika daje imitaciju mermera ili kamena koja se može uklopiti u dosta prostora.

Sama smesa se pravi od mramornog brašna koje se obično dodaje u razmeri od 40% i drugih stavki.

TEHNIKA ŠPATULATA

Pre početka radova treba proveriti da li je zid kvalitetan i bez ikakve opcije da se po njemu proširi vlaga.

Kao prva ruka može da se koristi smesa glet mase i gipsa u razmeri 2:1, sa tim da se doda malo boje kako bi se dobila nijansa kao što će se raditi i špatulat nakon toga. Nakon toga se u dve ili tri ruke nanosi smesa za špatulat i tu nema mesta za štednju.

Nakon gletovanja se nanosi prva ruka mase za špatulat i to se nakon toga treba preći sa brusnim papirom koji ima granulaciju 120 ili 150. Tada na zidu ne bi trebala da se vidi bela boja od gleta. Posle se čitava površina očisti od prašine.

Sledi nanošenje još dva sloja špatulat mase i potom ide brušenje (poliranje) sa papirom koji ima granulaciju od 500 ili može i više. Između bilo kog od tih prolaza se pravi pauza da bi se naneti sloj kvalitetno osušio.

Nakon završenog nanošenja i sušenja (minimum 7 dana), površinu treba izvoskirati i potom ispolirati da bi se dobio finalni izgled. U osnovi ovaj korak i ne izgleda kao neophodan čim se posao završi, ali da bi zidna površina pod špatulatom dugotrajno zadržala svoj izgled treba odraditi i ove korake. Prilikom nanošenja voska pre poliranja, to ne treba biti u predebelom sloju.

Ovo sve deluje kao da špatulat tehnika nije preterano komplikovana, ali treba znati da nije ni jednostavna.

Sistem uradi sam i nije baš preporučljiv kad je u pitanju ovakva dekoracija zidova, jednostavno materijal dosta košta pa bi i eksperimentisanje veoma koštalo. Iako postoji baš mnogo načina kako se špatulat može odraditi, na našim prostorima se radi samo nekoliko. Prilikom dogovaranja posla sa majstorom obavezno pitati koliko ima iskustva sa kojom tehnikom.

OPREMA I MATERIJAL

Kao što smo spomenuli postoji jako veliki broj tehnika na koji špatulat može biti odrađen, i za sve njih se osim špakle koriste razne hoble, sunđeri, gumirani valjci i veći broj dekorativnih tufera.

Materijal za špatulat je posebna priča, postoji nekoliko proizvođača i dosta proizvoda. Voditi računa da su neki namenjeni samo za jednu tehniku, a neki za više njih. Takođe je izuzetno bitno da se ne mogu koristiti nekakvi drugi proizvodi kao zamena za masu za špatulat. Veoma se često čuju preporuke od kvazi majstora za neke šeme kako jeftinije proći, ali se lako može desiti da krajnji rezultat bude loš.

Alati su različiti, zajedničko im je da su od nerđajućeg čelika. U pitanju su špakle, mistrije i najviše gletarice sa zaobljenim ivicama. Najčešće se koriste gletarice i to u dve veličine, veća za prvu i drugu ruku, dok se ona manjih dimenzija koristi za završi sloj. Svaka špatulat tehnika zahteva drugačiju upotrebu alata, a to je ono što daje finalni izgled zidu.

Izvor: Mima decoupage