7 prirodnih načina da ofarbate uskršnja jaja

Uskrs prati niz običaja koje vreme nije uspelo da iskoreni, a svakako najlepši jeste farbanje jaja. Kako nam tradicija nalaže, vaskršnja jaja se boje na Veliki petak, dan kada ništa drugo ne bi trebalo da se radi.

Sigurna sam da se većina Vas ove godine već odlučila za određenu tehniku farbanja, ali ipak ćemo danas i narednih dana zajedno proći kroz različita uputstva pomoću kojih će na Vašoj trpezi osvanuti najlepša vaskršnja jaja.

Današnji predlog je farbanje jaja namirnicama iz prirode, a ovih sedam boja možete dobiti koristeći namirnice iz sopstvenog frižidera.

Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi.

Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija. Pa da počnemo:

Braon boja

Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima. Crni čaj takođe možete dodati u vodu za kuvanje jaja.

Ružičasta boja

Ako želite da jaja obojite u ružičasto, sa jajima zajedno kuvajte cveklu, sok od brusnica ili vodi za kuvanje jaja dodajte sok od crvenog grožđa.

Zelena boja

Ako želite da jaja obojite u zeleno, možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa njima.

Plava boja 

Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, ili jaja obojte sokom crnog grožđa.

Crvena boja

Za crveno obojena jaja, zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.

Narandžasta boja

Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa njima, ili u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah, a mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.

Žuta boja

Ako želite da jaja obojite u žuto, možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.

Izvor: Mima decoupage