Bašta je savršeno mesto za odmor

Leto nam se približava i oni koji imaju sreće da žive u kući verovatno mogu više da uživaju u ovom godišnjem dobu. Ništa ne može da zameni prvu jutarnju kafu uz neodoljiv miris cveća, trave i cvrkut ptica. Ipak, vrt traži i uređenje, pa ćemo danas dati pet predloga koje možete da primenite u letnjem makeover-u. Pa da krenemo…

1.Mali vrtovi

Ukoliko imate veće dvorište, a želite da uredite manji prostor za sedenje, koristite drveće ili cveće u saksijama kao pregrade.

2.Vertikalni vrtovi

Vertikalni vrtovi su idealno rešenje za terase i balkone jer ne zauzimaju mnogo prostora. Posebno atraktivno izgledaju vertikalni vrtovi sa sukulentnim biljkama.

3.Eko uređenje vrtova

Biljke kojima je potrebno manje zalivanja, poput kaktusa i sukulenata, štede Vaše vreme i novac. Za upečatljiv učinak, možete im dodati razne prirodne elemente poput šljunka ili većeg kamenja.

4.Vodeni elementi

Vodeni elementi oživljavaju svaki vrt i vrlo su popularni među dizajnerima koji preferiraju eko vrtove. Fontana koja na primer sakuplja vodu u posudu Vam neće oduzeti mnogo vremena prilikom montaže, a voda pomoću pumpe neprestano cirkuliše celim sistemom.

5.Od vrta do stola

Jedan od mojih favorita u trendovima uređenja vrtova je svakako jestivi vrt, odnosno vrt s gredicama za uzgoj povrća i začinskog bilja. I u najmanjim vrtovima može se pronaći mesto za uzgoj jestivih biljaka, bilo da je reč o drvenim sanducima ili čak saksijama.

Izvor: Mima decoupage