Cementne pločice se vraćaju na velika vrata

Sve što je novo je dobro zaboravljeno staro. Ova tvrdnja se može primeniti na cementnu pločicu, koja se vratila u velikom stilu i već krasi mnoge domove.

Ovaj dekorativni materijal kombinuje jednostavnost, trajnost i luksuz. Prvi put se pojavljuje u Maroku u XVIII veku, a ni danas ne gubi na važnosti. Vaš dom će na poseban način učiniti elegantnim i dodati mu jednostavnu završnu obradu.

Naziv pločice govori sam za sebe. Izrađena je od cementa, peska i boja. Sva proizvodnja je ručna.

Cementne pločice se koriste kao podna obloga u unutrašnjosti Vašeg doma ili na terasi, zatim kao materijal za oblaganje zidova, stepenica, fasada itd. U enterijeru ih najčešće srećemo u kuhinji ili kupatilu, ali se mogu postavljati u hodnik ili na ulazu u kuću.

Savršeno se usklađuju sa drugim vrstama pločica, drvetom ili drugim materijalima. Na podu se od ovih pločica može napraviti npr. sjajan mozaik.

Prednosti ovih pločica su te što su potpuno ekološke, svestrane u izradi bilo kojeg enterijera pogodnog za dizajniranje različitih stilova. Cementne pločice su otporne na opterećenja, vlagu, pa ih slobodno možete postaviti u kupatilo, saunu, ili u kuhinju iznad šporeta npr.

Estetsku komponentu ne moram ni da spominjem, definitivno će na poseban način ulepšati svaku prostoriju u kojoj se postavi. Karakteriše ih i jednostavno postavljanje, a trajaće Vam desetinama godina. Takođe ne zahtevaju ni specijalno održavanje, čistite ih običnim deterdžentom.

Na kraju, nedostataka gotovo i da nema. Zbog ručne izrade pločice mogu minimalno varirati u boji i debljini, ali su to minimalne razlike koje se gotovo i ne primete. Ako se odlučite da ih postavite bar na jedno mesto u kući sigurno nećete pogrešiti, a svi će biti oduševljeni promenom.

Izvor: Mima decoupage