Dekupaž uskršnja jaja

Uskrs nam je sve bliži, pa je pravo vreme da se odlučimo kojom ćemo tehnikom šarati uskršnja jaja sutra, na Veliki petak.

Ne bi ova stranica bila to što jeste a da ne spomenemo neizbežnu dekupaž tehniku, koju naravno možemo primeniti i kod ukrašavanja uskršnjih jaja.

Osim što je veoma lagana i ne toliko zahtevna, ne iziskuje ni mnogo novca, već možete koristiti ono što već imate u kuhinji, a to su belanca i salvete sa zanimljivim motivima.

Za početak, jaja je potrebno izbeliti kako bi dobli površinu spremnu za rad u dekupaž tehnici. Jaja stavite u dublju šerpu sa vodom kojoj ćete dodati dve čaše alkoholnog sirćeta, i kuvajte ih 15 minuta na laganog vatri. Sa većine jaja će se boja skinuti, a ona koja ostanu sa malo boje možete nakon kuvanja protrljati sa grubim delom sunđera za sudove.

Potreban materijal

  • tvrdo kuvana jaja
  • salvete sa uskršnjim i cvetnim motivima
  • mekana četkica
  • kukuruzni skrob
  • jestive boje i jestive šljokice
  • jedno razmućeno belance

Postupak

Savet je da koristite držač za jaja, a ako ga nemate, možete da koristite čašicu za rakiju.

Salvetu iscepkajte i odvojite samo gornji sloj, ostala dva Vam nisu potrebna. Jedno belance dobro razmutite tako da bude u penastom stanju, i možete krenuti sa dekupažom.

Komadić iscepkane salvete prvo naslonite na suvo jaje, pa onda četkicu umočite u razmućeno belance i krenite da lepite salvetu tako što ćete preko nje prelaziti četkicom. Naravno, kada lepite salvetu, onda uzimate samo onaj gornji, najtanji sloj na kojem se nalazi slika. Vodite računa da ne pritiskate četkicu, niti da preterano “trljate”, jer je raskvašena salveta veoma mekana i može Vam se pocepati. Sličica po sličica, i oblepite čitavo jaje po želji.

Kada ste oblepili jaje po želji, ostavite ga da se belance na njemu osuši.

Ako želite da Vaša uskršnja jaja dobiju malo glamurozniji izgled, tada možete dodati malo boje i šljokica, a to ćete uraditi na sledeći način: uzećete kafenu kašičicu kukuruznog skroba i pomešati sa malo vode kako biste dobili gustinu paste za zube. U tu smesu možete umešati jestivu boju i/ili šljokice, i sa tim “prelakirati” jaje.

Izvor: Mima decoupage