Enterijer u rustičnom stilu: saveti za lepši i topliji dom

Poigravanje teksturama, kombinovanje sitnih detalja poput jastuka i vaza, pa sve do ormarića, komoda i stolova, izbor je veliki, a u daljem tekstu videćete nekoliko fotografija koje će Vas inspirisati da uredite svoj dom baš u ovom stilu.

Rustično uređenje je već nekoliko godina pravi hit u dizajnu enterijera u svetu i kod nas, a dopada se svim generacijama. Razlog tome je što se ovakav tip uređenja lako postiže, ne mora da košta mnogo, a jednostavno će uneti toplinu u Vaš dom.

Poigravanjem sa materijalima i dezenima, teksturama i detaljima, možete jako brzo promeniti izgled Vašeg doma i uneti toplinu koja je najvažniji faktor u istom. Možda smo ovakav tip uređenja enterijera imali prilike da viđamo samo u filmovima, ali zašto neke sitnice ne bi preneli i u stvaran život?

Detalji u kuhinji: Dodajte zanimljivu policu u kuhinji na koju možete poređati knjige s receptima ili dekorativnim elementima u rustičnom stilu, kao na primer vinatge teglice za začine urađene u dekupaž tehnici, flašice za ulja urađene u istom stilu itd.

Tepih: Prostirka ili tepih u zanimljivom rustičnom dizajnu oplemeniće Vašu kuhinju, trpezariju ili kupatilo i doneti rustično moderni dašak kome će teško bilo ko odoleti.

Ukrasite prozore: Iako se sa unutrašnje strane ne vidi, ukrašeni prozori na zgradi ili kući svima nam izmame osmeh. Bliži nam se proleće, pravo vreme za sadnju raznovrsnog mirisnog i šarenog cveća koje će oplemeniti Vaše prozore i terase, zato ga maksimalno iskoristite, uskladite vintageshabby ili pak obične glinene saksije, odaberite cveće i sve pustite mašti na volju, ne možete da pogrešite.

Okačite na zid natpise koji Vas nadahnjuju: Bilo da su u pitanju motivacione poruke, stare fotografije ili crteži, zidovi će Vam živnuti sa samo nekoliko ovih simpatičnih detalja.

Promenite izgled starom komadu nameštaja: Gotovo svi imamo neki komad nameštaja u dosadnoj braon boji koja je nekad bila vrlo moderna, bilo da je to komoda, plakar ili stočić. Umesto da ga izbacite i kupite novi, za samo nekoliko sati ga možete prefarbati, išmirglati blagom šmirglom i dobiti taj rustičan efekat. Danas u radnjama postoji širok izbor ručkica za nameštaj po veoma povoljnim cenama, od modernih do onih u rustičnom stilu, tako da i njih možete promeniti ako Vam se te na starom ormariću ili komodi ne dopadaju. Poštujući ovaj postupak dobićete novi komad nameštaja na kome će Vam svi pozavideti.

Vaze sa začinskim biljem: Kao što sam već napomenula gore u tekstu, bliži nam se proleće i pijace će uskoro biti preplavljene cvećem, pa Vam predlažem da u vazama od gline u originalnoj boji cigle zasadite nekoliko začinskih biljaka koje ćete sigurno upotrebljavati u svojoj kuhinji. Osim na pijacama, začinsko bilje možete naći i u bolje opremljenim marketima, kao i u cvećarama. Morate priznati da kuhinja ima poseban šmek kada miriše na bosiljak ili ruzmarin.

Obilazite buvlje pijace: Na buvljacima uvek ima neverovatnih detalja kojima možete ukrasiti svoj dom, a stvari se prodaju po neverovatno niskim cenama. Drvene predmete, kao na primer stare drvene vaze, svećnjake i činije za bombone možete za čas ofarbati u belo, a zatim finom šmirglom dati taj rustičan izgled ovim detaljima koji će oplemeniti Vaš dom.

Jastuci: Detalj koji definitivno menja vizuelni momenat u svakoj prostoriji, bilo da je to dnevna, spavaća ili dečija soba. Igrajte se dezenima, teksturama i bojama jastučića koji su nezaobilazni detalj na Vašem krevetu, kauču ili fotelji.

Ramovi za slike: Do sada su se ramovi za slike uglavnom kačili na zid, a sada ih možete nasloniti na policu ili pak staviti na pod nekoliko njih, jedan preko drugog.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Stil Kurir