Idealne boje za dečije sobe

Dečije sobe su odličan prostor za poigravanje bojama, kreativnost i umetničko izražavanje. Deca vole vedre i jedinstveno obojene sobe, jer one na poseban način reflektuju njihovu razigranu prirodu.


Jednolična boja zidova u dečijoj sobi je greška. Treba odabrati boje koje će decu održati budnima za igru, a da ih u isto vreme čine opuštenima za spavanje.

Ako se prilikom krečenja dečije sobe ne možete odreći bele i bež boje, razmislite da dodate neke vesele stikere, poput junaka iz njihovih omiljenih crtanih filmova.

Ne zaboravite da uzmete u obzir i želje svog deteta, pa ga prilikom odabira boje za zidove pitajte za mišljenje, jer soba ipak treba da reflektuje dečiju ličnost.

Ružičasta boja je prva koja ljudima padne na pamet kada su u pitanju sobe za devojčice. Konsultujte se sa detetom pri izboru, jer ne vole svi ovu boju.

Razmišljajte i unapred, jer Vaša devojčica možda sada želi da se oseća poput princeze, a pitanje je da li će imati iste želje i sa nekoliko godina više. Ako ipak insistira na ovoj boji, možete je ukrasiti detaljima kao što su ružičaste zavese, posteljina, tepih ili stikeri koje ćete lako zameniti ako se dete predomisli.

Plava i zelena boja asociraju na sobu za dečake, ali su dobar izbor i za sobe za devojčice jer deluju opuštajuće.

Zelenu možete odlično kombinovati sa žutim ili narandžastim detaljima, a beli detalji će umiriti plavu boju, pa su takve sobe prikladne za manju decu kojima ne treba previše stimulacije.

Narandžasta boja je odlična za dečije sobe malo starije dece, koja još uvek nisu tinejdžeri. Zabavna je i odlično funkcioniše i za dečake i za devojčice. Crne i sive nijanse će umiriti ovu boju, pa razmislite o kombinaciji.

Žuta boja je takođe univerzalna, a dolazi u raznoraznim nijansama, pa u odabiru konsultujte svog mališana koji sigurno neće pogrešiti.

Bela boja deluje neutralno na dete, ali je problem što se brzo prlja. Prednost je što vizuelno povećava prostor, pa je idealna za manje dečije sobe. Belu sobu uvek možete ukrasiti nekim detaljima koji će je razveseliti.

Pastelne boje poput smeđe, lila, zelene i žute boje su prikladnije za sobe u kojima će spavati bebe.

S druge strane, tinejdžeri će verovatno za boje svojih zidova poželeti neke tamne nijanse, poput crne ili tamno zelene, pa ako se odlučite za ovu varijantu okrečite samo jedan zid, a nameštaj birajte u beloj ili nekoj svetlijoj nijansi, jer će pomoći da se neutrališe učinak tamne boje.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage