Ideje za uređenje: Pet trikova da mala soba izgleda veće

Razmišljate li o nekom novom komadu nameštaja kojim biste ulepšali dom, ali i rešili problem pozicioniranja ukrasnih detalja, knjiga i ostalih sitnica, polica je idealno rešenje. I to za svaku prostoriju – od kuhinje, preko dnevnog boravka i spavaće sobe pa sve do hodnika i kupatila.

Praktične i dekorativne, police čine svaki dom funkcionalnijim i estetski privlačnijim. Neke stanove pamtimo baš po policama. Njihov veliki adut je što ima toliko različitih oblika, veličina i stilova da se mogu smestiti u svaki prostor, bez obzira na njegove specifičnosti i postojeće uređenje. I kad ne pronađete odgovarajuću policu u radnji, možete je izraditi kod stolara. Police su onaj komad nameštaja za koji uvek postoji rešenje.

Dobra strana polica jeste to što se mogu kombinovati zatvoreni i otvoreni delovi, pa neke sitnice, za koje ne želimo da budu izložene pogledima ili prašini, uvek možemo smestiti u fioke i ormariće. Raspored često možete kombinovati i sami. Takođe, police možete da farbate i oblažete ih novim slojevima materijala zahvaljujući dekupaž tehnici.

Na policama su nam svakodnevne sitnice i predmeti nadohvat ruke – u dnevnoj sobi su to knjige, u kuhinji bočice sa začinima, sredstva za čišćenje, šoljice za kafu, a u kupatilu šamponi, četkice za zube, parfemi itd.

1. U dizajnu se često koristi pravilo “manje je više”, ali više je ponekad bolje. Na primer, kad su u pitanju materijali – nemate prepreke da koristite više različitih materijala. Tako će mali prostor izgledati bogatije.

2. U maloj dnevnoj sobi držite široke fotelje sa malim naslonima za ruketoliko da se gotovo i ne primete. Tako ćete naglasiti dubinu u malim prostorima. Prikovaćete poglede za telo fotelje i ostaviti utisak da postoji prostor “ispred” i “iza” fotelje, ma koliko on bio mali. Osim toga, fotelje će odati utisak udobnosti.

3. Neutralan dekor ne znači da će soba izgledati dosadno, bitno je samo da koristite različite materijale i strukture. Beli zidovi u sobi uz pastelne zavese i tepih sa prugama mogu izgledati odlično u kombinaciji, iako su različiti po bojama.

4. Garnituru za sedenje od jednog materijala oplemenite jastucima u kontrastnoj boji i od kontrastnog materijala, dodajte prekrivač u kontrastnoj boji. Po jedan jastuk sa svake strane kauča gotovo da izgleda kao da ih uopšte nemate. Jastuke treba postaviti u paru, i to tako da se poigrate s njihovom teksturom. Postavite kontrastne uzorke i boje zajedno, ne bojte se toga. Bolje je birati manje nego veće jastuke.

5. Kada imate poseban komad nameštaja, složite ostatak tako da je soba podeljena na vertikale i taj je komad u sredini. Dodatni trik za to da naglasite taj komad je da ga okružite niskim nameštajem. Imate li, na primer, lepo ogledalo ili sliku, postavite ih na sredini zida nasuprot ulazu u sobu, a ispod njega postavite stočić i fotelju, tako da je taj detalj vizuelno najviši deo nameštaja u sobi.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Stil Kurir