Kako da Vam kuća uvek bude čista i uredna?

Postoji tih nekoliko sitnca koji će Vam kuću učiniti čistom, urednom i blistavom bez previše truda i muke, pogotovo ako baš i ne uživate u čišćenju ili nemate vremena. Postoji nekoliko zlatnih pravila koja će Vam uštedeti vreme za spremanje kuće ako ih budete poštovali.

Izaberite jedan dan u nedelji kada ćete Vašu kuću spremati kompletno. To podrazumeva usisavanje, brisanje prašine, ribanje podova i kupatila. Ja uvek spremam kuću ponedeljkom, kako bi tokom cele nedelje mogla da se posvetim nekim drugim obavezama. Ostalim danima je jako važno minimalno održavanje, što podrazumeva da se sve stvari drže na svom mestu, da se sudovi peru posle svakog obroka, čist veš slaže i odlaže u orman itd.

Ne ulazite obuveni. Neka ovo bude glavno pravilo u Vašem domu koga treba da poštuju svi koji ulaze bez izuzetaka. Ukoliko se izuvate odmah na ulazu sigurno će se manje prljavštine unositi u kuću i podovi će biti uvek čisti. Isto tako bi bilo poželjno i da očistite šape kućnim ljubimcima pre nego ih pustite unutra.

Napravite svoja sredstva za čišćenje. Pri ruci uvek imajte gotovo univerzalno sredstvo za čišćenje koje možete napraviti sami bez ikakvih problema. Jednostavno izmešajte limunov sok, sodu bikarbonu i sirće. Sa ovim sredstvom možete čistiti sve površine u domu, od kupatila do kuhinje.

Brišite prašinu. Nabavite elektrostatične krpe za brisanje prašine koje jednostavno privlače prljavštinu i svaki dan lagano prođite krpom po većim površinama da bi Vam kuća uvek izgledala čisto i uredno.

Pospremajte krevet. Spavaća soba će Vam uvek izgledati urednije ako je krevet napravljen i zategnut i zato neka Vam to bude jutarnja navika. Odmah nakon ustajanja napavite krevet čak i ako ste prekasno ustali.

Čistite kupatilo za vreme tuširanja. Dok u kadi čekate da se regenerator upije u kosu iskoristite vreme da prebrišete kadu, česmu i tuš. Možete ih oprati šamponom ili gelom za tuširanje. Uštedećete i vreme i sredstva za čišćenje.

Svaka stvar ima svoje mesto. Imajte na umu da svaka stvar u Vašem domu ima svoje mesto. Organizujte se i potrudite se da je svaki put, nakon korišćenja, vratite na mesto. Na ovaj način ćete sprečiti nagomilavanje stvari i stvaranje nereda.


Rešite se nepotrebnih stvari. Ako posedujete manje stvari, imaćete i manje nereda. Rešite se svega što niste obukli ili obuli u poslednjih dve godine, osim nekih dragih ili dragocenih komada koje ste nasledili.


Nabavite otirač. Postavite ispred ulaznih vrata otirač na kojem će gosti moći dobro izbrisati cipele. Čak i ako su planirali da ih skinu, bolje je da ih dobro izbrišu, jer na taj način neće unositi prljavštinu, a Vi nećete morati odmah da čistite.


Nemojte ostavljati prozore dugo otvorene. Prilikom provetravanja prostorija, pobrinite se da prozori ne ostaju predugo otvoreni, inače će se po kući početi skupljati prašina.


Nabavite ručni usisivač. Fantastična stvar koja će Vam uštedeti vreme. Sada ne morate svaki put paliti veliki usisivač ili hvatati metlu da biste pokupili par mrvica ili dlaka. Investicija koja je veoma isplativa.


Razmislite da li je pametno nabaviti kućnog ljubimca. Pre nego što nabavite krznenog prijatelja, imajte na umu da su kućni ljubimci (posebno psi i mačke) velika odgovornost. Dobro razmislite da li želite da se te odgovornosti prihvatite. Ako niste još uvek spremni za čišćenje dlaka po celoj kući, onda nabavite kućnog ljubimca koji nema krzno.

Ručajte na pravom mestu. Bitno je da imate jedno, određeno mesto na kojem ćete obedovati – kuhinja, trpezarija ili dnevni boravak – pa tu “ceremoniju” uvek obavljajte na tom mestu. Takođe, nemojte raditi više stvari prilikom obedovanja, jer ćete (vrlo verovatno) zaprljati sve oko sebe.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage