Kako kombinovati zidove i podne obloge

Kombinovanje podnih obloga sa zidovima je ključno za kućni enterijer, jer su ove površine itekako dominantne u Vašem domu. Najčešći izbor za oblaganje podova kod nas su parketi i laminati, a u neki slučajevima i pločice. U daljem tekstu saznajte kako da idealno iskombinujete ove površine, u zavisnosti koji tip kuće je u pitanju.

Ako živite u stanu ili kući, najbolji izbor za Vas su parket ili laminat.

Parket je odavno poznat kao kvalitetna drvena podloga za oblaganje podova i prelepo izgleda. Na slikama koje vidite ispod nalazi se bambus parket koji je veoma trendi i unosi notu elegancije u prostor gotovo odmah. Prednost je laka instalacija jer se kupuje već gotov, lakiran i spreman za nameštanje, a po ceni parira običnom parketu.

Postoje različite vrste parketa koje Vaš dom mogu učiniti specifičnim i dati mu luksuzan izgled. Ja bi prednost uvek dala svetlijim nijansama, ali i tamniji podovi sa svetlim zidovima mogu izgledati itekako luksuzno.

Svi koji imaju parket u kući ili stanu vrlo dobro znaju da on zahteva redovno održavanje, pa se upravo iz tog razloga danas mnogi ipak odlučuju za laminat kao podnu oblogu.

Laminat je lakši za održavanje, cena mu je povoljna, a izbor je nikad veći, od boja do dezena, reljefnih vrsta, sa godovima, imitacijom mermera, pločica itd.

Kako biste upotpunili prijatnu atmosferu u stanu, parket i laminat su idealni za kombinovanje s tepisima.

Sa svetlim laminatom možete biti mnogo kreativniji kada su u pitanju zidovi, jer neutralna boja na podu dozvoljava kreativnost sa bojama na zidovima. Jedan zid uvek može da bude u drugoj boji ukoliko je laminat svetliji.

Ipak, ukoliko ste izabrali tamniji laminat, potrudite se da tamne tonove razbijete svetlim nijansama zidova i nameštaja.

Ukoliko imate kuću na planini, ona treba da bude dizajnirana tako da u njoj uvek bude toplo, jer su zimi temperature izuzetno niske. U planinskim kućama se drvo koristi za dekoraciju, a ispod parketa ili laminata se stavlja podno grejanje.

Autentične planinske kuće najčešće imaju taman laminat ili parket i svetle zidove, koji su dekorisani određenim drvenim elementima.

Ako imate kuću na moru, za razliku od planinske, treba da obezbedite hlađenje, jer je ovih dana na primorju veoma toplo. Najbolji izbor za podnu oblogu u primorskim kućama su pločice koje bi trebale da se nalaze u svakoj prostoriji.

Ukoliko izaberete podne pločice koje su tamnijih boja ili šara koje se ističu, poput geometrijskih šara, onda je pravi izbor sa kojim treba da nastavite neutralan zid. U ovakvoj kući najbolje će se kombinovati pastelno zelene nijanse, boje peska i prljavo bela na zidovima.

Pločice su idealne za primorske kuće jer tokom leta obezbeđuju hlađenje, a i praktične su za održavanje jer se lako čiste od svih nečistoća koje se donose sa plaže, poput peska i sličnih čestica. Neutralne pločice su siguran izbor za uređenje enterijera, ali nisu previše atraktivne.

Na kraju, ukoliko želite da moderno opremite prostor pločicama, koristite pločice koje se ističu geometrijskim dizajnom, a siva boja je jedna od najzahvalnijih za kombinovanje.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage