Kako odabrati pravu boju zidova za svaku prostoriju u kući?

Odabrati idealnu boju zidova u prvi mah deluje jednostavno, međutim uopšte nije tako. Kod uređenja enterijera i odabira boje zidova stručnjaci savetuju da svaku prostoriju posmatramo zasebno, a ne kao celinu kako najčešće to i radimo.

Plava boja za spavaću sobu

Plava boja nas uvek asocira na nijanse neba ili vode, pa je iz tog razloga povezujemo sa mirom i odmorom. Neke studije su pokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Da bi se postigao ovaj efekat birajte prigušene i ne previše tamne nijanse ove boje.

Boja žalfije za radnu sobu

Zelena boja nam je uvek prva asocijacija na prirodu, u kojoj većina nas najbolje razbistri misli. Samim tim što nas zelena boja podstiče na razmišljanje, idealna je za boju zidova u radnoj sobi. Takođe, kao i sa plavom, birajte manje intenzivne nijanse, kao što je nijansa žalfije.

Crvena ili kobalt plava boja za kuhinju

Farbanje zidova u kuhinji je malo složeniji posao od farbanja zidova bilo koje druge prostorije u kući. Zidovi trebaju da se uklope i sa bojom pločica, kao i sa bojom Vaših kuhinjskih ormarića, pa pre nego što krenete na posao dobro razmislite.

Imaćete još više posla ako u kući imate tzv. „open-concept“ ili spojenu kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, gde bi trebalo sve boje i materijale idealno uklopiti. Većina dizajnera će da Vam ponudi neko crveno ili narandžasto rešenje jer su to nijanse koje podstiču apetit.

Ako ne želite da postignete ovakav efekat u kuhinji, za zidove odaberite kobalt plavu boju. U kuhinji su intenzivnije nijanse čak i poželjne, a u obzir dolazi čak i kombinacija crvene i plave.

Kupatilo uz nežno roze boju, zašto da ne?

Pošto je bela boja za kupatilo previše sterilna, izaberite pastelnu nijansu roze koja će se lako kombinovati sa ostalim stvarima.

Tople peščane nijanse za dnevnu sobu

Pošto je dnevni boravak najaktivnija prostorija u kući ili stanu, trebalo bi izbegavati tamne i mračne nijanse. Dizajneri savetuju da birate tople ili neutralne nijanse poput peska. Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi, tako da tamnim nijansama koje „ubijaju“ atmosferu tu nije mesto.

Univerzalna bela

I za kraj, bela boja je moj favorit, pogotovo ako ste neodlučni ili još uvek nespremni za eksperimentisanje. Sa belom ne možete nikada da pogrešite, sve prostorije u Vašem stanu ili kući biće svetle i prozračne, što samo po sebi dovodi do mnogo pozitivne energije.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage