Letnji trendovi za uređenje bašte

Letnja sezona je u punom jeku, što znači da provodimo što više vremena napolju. Ako imate svoju baštu, ma koliko mala ona bila, smatrajte se srećnikom, budući da je to Vaše malo parče prirode koje možete da uredite baš onako kako ste Vi zamislili.

Za one koji ne žive u kući, iste ove savete možete primeniti i na svom balkonu, i na taj način stvoriti svoj mali kutak za uživanje. Ukoliko želite da Vašu baštu učinite efikasnijom i lepšom, primenite neke od vodećih letnjih trendova za uređenje.

Ako se radi i o najmanjoj bašti, ipak je možete učiniti neverovatno šarmantnom i zanimljivom, a da se pri tome ne morate odreći prostora za sedenje, male fontane i mnoštva zelenila u vidu biljaka u saksijama.

Ako na raspolaganju imate veliki otvoren prostor, možda je pravi trenutak da ga razdvojite na više manjih, od kojih jedan može biti za sedenje i roštilj, drugi kao mini igralište za decu itd.

Sve u svemu, o kakvom god prostoru da se radi, ideja vodilja je ista: kreiranje komfornog i intimnog prostora u koji ćete se uvek vraćati kada želite da se opustite od svakodnevnih obaveza.

Možda u svom dvorištu ili na balkonu imate goli i dosadni zid koji uz nekoliko ideja možete kreativno da iskoristite. Jedna od ideja je kreiranje vertikalne bašte od raznih biljaka koja je itekako u trendu.

Takođe, ovog leta je popularno i uređenje bašte koje zahteva minimalnu dozu vode za zalivanje. Ekološke bašte zahtevaju manje brige i dobro će doći onima koji i nemaju baš mnogo vremena da se posvete uređenju i održavanju bašte.

Baziraju se na principu upotrebe geometrije i principa arihtekture kako bi se stvorio upečatljiv efekat, a neki od elemenata koji se najčešće viđaju u ovim baštama su manje ili veće kamenje i biljke kojima ne treba mnogo vode za preživljavanje, poput raznih vrsta trave i sukulenata.

Ne bi bilo loše da ako imate prostora i mogućnosti, u Vašu baštu ubacite neki dekorativni element koji uključuje vodu.

Voda je idealna za stvaranje opuštajuće atmosfere za koju su prvenstveno zaslužni zvukovi koje stvara tekuća voda. Za mnoge je idealna i pristupačna opcija instalacija minijaturne električne fontane.

Poslednji trend sa ove liste jesu tzv. jestive bašte koje se takođe zasnivaju na principima ekološkog trenda uređenja eksterijera. Bez obzira koju veličinu prostora imate na raspolaganju, sigurno možete izdvojiti jedan kutak u kojem ćete zasaditi jestivo voće i porvrće, a oni koji imaju balkon u stanu uvek mogu koristiti saksije.

Na kraju, izdvojite malo vremena, ikoristite svoju kreativnost i maštu i napravite mali kutak u kome ćete Vi i Vaša porodica uživati svakodnevno.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage