Male kuhinje za veliko uživanje

Sigurno ste mnogo puta pomislili kako bi bilo idealno da imate veću kuhinju jer Vam uvek nedostaje još prostora za odlaganje, više mesta na radnoj ploči, više svetla itd. Ne očajavajte, jer uz nekoliko malih izmena, Vaša mala kuhinja može biti itekako funkcionalna, bez obzira na njene dimenzije.

Verovali ili ne, male kuhinje su bolje za rad od velikih jer Vam je sve na dohvat ruke.

Osim dobrog dizajna koji Vam odgovara, najbitnije je da kuhinja bude funkcionalna i organizovana.

Svi oni koji imaju duplu sudoperu znaju koliko ona može biti korisna, ali u maloj kuhinji može predstavljati pravu smetnju. U prodavnicama nude brojne modele jednodelnih sudopera, pa razmislite o ovoj promeni. Možete po želji odabrati pravougaonu, kvadratnu ili pak okruglu i sa lakoćom je prilagoditi dizajnu Vaše male kuhinje.

Ako u kuhinji imate ijedan prazan zid, iskoristite taj prostor i napravite police od poda do plafona. Ako ne želite da police budu otvorenog tipa, možete da ih zastaklite i dobijete pravi mini izlog u kojem ćete držati šoljice za kafu, unikatne čajnike i šoljice za šećer, tacne urađene u dekupaž tehnici itd.

Police zatvorenog tipa su takođe vrlo moderne, i možete uraditi vrata u više boja koja će uneti veselu notu u Vašu kuhinju.

Uklanjanje kuhinjskih vrata je jednostavno i pomaže u dobijanju efekta većeg prostora. Osim veće kuhinje, uklanjanje vrata će Vam olakšati i kretanje za vreme spremanja hrane i uneti veću dozu prirodnog svetla.

Mana kod ovog načina dobijanja prostora je ta što rizikujete da Vam se mirisi od kuvanja prošire po čitavoj kući, ali i ovaj problem se može rešiti nabavkom kvalitetnog aspiratora.

Boja zidova, kuhinjskih aparata, radnih ploča, stolova i stolica može značajno uticati na doživljaj veličine prostora. Pastelne i svetle boje, posebno sa kombinacijama bele reflektuju svetlost i vizuelno povećavaju prostoriju.

Intenzivne i jake boje sa sjajnom završnicom mogu izgledati podjednako dobro, a izbegavajte tamne nijanse plave, zelene i braon koje dobro izgledaju samo u velikim kuhinjama.

Male kuhinje zahtevaju kombinaciju funkcionalne i atmosferske rasvete. Predlog je da ispod nosećih gornjih ormarića instalirate led diode ili trake i na taj način dobićete belo svetlo na radnoj ploči koje će Vam olakšati sve poslove u kuhinji.

Na kraju, uz malo truda, mašte i volje pretvorićete Vašu malu kuhinju u vrlo korisnu prostoriju u kojoj ćete uživati obavljajući svakodnevno spremanje hrane za Vaše najdraže.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage