Svi volimo Uskrs jer je prepun boja i raznih ukusa. Pored svih đakonija koje pravimo, uskršnja jaja ipak zauzimaju centralno mesto na našim trpezama.
Kao i svake godine, uvek se javljaju neke nove ideje oko šaranja jaja, a danas ćemo zajedno naučiti na koji način se dobijaju prelepa mermerna jaja.
Potrebno:
- 8 belih jaja
- 2 kesice zelene boje za jaja
- lukovina
- vlažne maramice ili gaza
- 50 ml alkoholnog sirćeta
Postupak:
Lukovina se usitni i stavi u odgovarajući sud. Jaje se umoči u vodu pa odmah uvalja u usitnjenu lukovinu, a onda prebaci u maramicu ili gazu, uvije i veže gumicom.
Složite u dublju šerpicu, nalijte vodom, a onda sipajte 2 kesice zelene boje i sirće. Stavite da se jaja kuvaju i kada voda provri, kuvajte još 10 minuta.
Nakon toga, sklonite sa vatre, prospite vruću vodu i odmah nalijte hladnu. Skinite maramicu ili gazu, zavisno šta ste koristili, i operite od lukovine. Ostavite da se skroz ohlade, a onda ih premažite uljem da dobiju sjaj.
Savet plus: Umesto zelene boje možete naravno koristiti i bilo koju drugu i Vama omiljenu boju, efekat je isti!
Izvor: Mima decoupage