Mermerna uskršnja jaja

Svi volimo Uskrs jer je prepun boja i raznih ukusa. Pored svih đakonija koje pravimo, uskršnja jaja ipak zauzimaju centralno mesto na našim trpezama.

Kao i svake godine, uvek se javljaju neke nove ideje oko šaranja jaja, a danas ćemo zajedno naučiti na koji način se dobijaju prelepa mermerna jaja.

Potrebno:

  • 8 belih jaja
  • 2 kesice zelene boje za jaja
  • lukovina
  • vlažne maramice ili gaza
  • 50 ml alkoholnog sirćeta

Postupak:

Lukovina se usitni i stavi u odgovarajući sud. Jaje se umoči u vodu pa odmah uvalja u usitnjenu lukovinu, a onda prebaci u maramicu ili gazu, uvije i veže gumicom.

Složite u dublju šerpicu, nalijte vodom, a onda sipajte 2 kesice zelene boje i sirće. Stavite da se jaja kuvaju i kada voda provri, kuvajte još 10 minuta.

Nakon toga, sklonite sa vatre, prospite vruću vodu i odmah nalijte hladnu. Skinite maramicu ili gazu, zavisno šta ste koristili, i operite od lukovine. Ostavite da se skroz ohlade, a onda ih premažite uljem da dobiju sjaj.

Savet plus: Umesto zelene boje možete naravno koristiti i bilo koju drugu i Vama omiljenu boju, efekat je isti!

Izvor: Mima decoupage