Narandžasta u enterijeru

Narandžasta boja je jedna od najtoplijih boja.

To je boja puna života i optimizma, boja vatre i Sunca. Zato što je čulna boja, narandžasta se doživljava kao emocionalna, stimulativna, energična, živa i zabavna.

U enterijer unosi toplinu i energiju, stvara osećaj zabave, prosperiteta i vitalnosti.

Veruje se da pozitivno utiče na koncentraciju i formiranje stabilne ličnosti, pa se zbog toga često koristi u dečijim i radnim sobama.

Narandžasta je divna boja, ali se zbog njene jačine ne koristi često u enterijerima.

Retko se koristi kao čista boja za krečenje sobe, jer bi na taj način soba postala previše topla i svetla, a njen ambijent ne bi bio opuštajući.

Međutim, kada se uravnoteženo i skladno koriste njene nijanse, narandžasta boja će uneti radost i poboljšati atmosferu Vašeg doma.

Soba obojena u narandžasto utiče pozitivno jer olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i podstiče apetit.

Iz ovog razloga idealna je za sobe u kojima boravite sa prijateljima, kao na primer dnevna soba.

Da bi oživeli prostor u dnevnoj sobi, dovoljno je da dodate detalje ili ukrase u narandžastoj boji. Dodajte jastučnice ili saksije i vaze kao akcente.

Poznato je da narandžasta boja stimuliše apetit, što objašnjava njeno korišćenje u restoranima, a zato je dobar izbor i za trpezarije.

Neke od nijansi narandžaste boje koje utiču na apetit i pozitivno raspoloženje jesu breskva roza, breskva bež, cvet kajsije, losos roza, kao i nijanse dinje, papaje ili kajsije.

Nijanse narandžaste su pogotovo dobar izbor za kuhinje. Jaka narandžasta može biti dominantna boja, ali i odličan akcenat u kuhinji.

Novi trendovi u dizajnu enterijera su kuhinjski elementi i pultovi za kuhinju, baš u boji narandže.

Ova boja se ne preporučuje za spavaće sobe, kupatila i ulaze. Za ove prostore se uglavnom preporučuju prigušene boje, zato što obično želimo da budu mirni i opuštajući.

U zavisnosti od nijanse, narandžasta boja može dodati mnogo efekata bilo kom prostoru. Prava nijansa narandžaste boje će uvek naglasiti i dodati karakter prostoru.

Treperava citrus nijansa narandžaste boje može oživeti sobu, dok njene tamnije nijanse tikve ili ćilibara mogu da dodaju ljupku toplinu.

Da biste uspešno koristili nijanse narandžaste boje u uređenju doma, koristite njene nežnije nijanse, jer su mirnije i stvaraju prostor za odmor.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage