Obojite dom dekupaž detaljima

Popularan način povratka omiljenih motiva iz prošlosti u svakodnevno okruženje jednostavno je uz pomoć detalja dekorisanih dekupaž (decoupage) tehnikom.

Ova tehinka danas asocira na Francusku, iako svoje korene vuče iz Velike Britanije, Kine i istočnog Sibira.

Decoupage je veoma stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanja i lakiranja.

Isecanjem papira, odabranih motiva salveta ili samo minijaturnih segmenata nastaju čitave umetničko-unikatne kolekcije proizvoda za dom i dekoraciju uopšte.

Danas se susreću brojni sajtovi koji svojim posetiocima nude osnovne smernice kako da postanu dekupaž majstori, kao i razni interaktivni kursevi usavršavanja i izučavanja svakog stepenika u procesu izrade, za koji bih ja dodala da treba još dosta preciznosti i strpljenja pre svega.


Međutim, iako je ovo mnogima samo hobi i kvalitetan način za ispunjavanje slobodnog vremena, pravi dekupaž umetnici provode sate dekorišući jedan predmet čije cene na tržištu variraju.


Kako se kombinovanje uzoraka, preciznost, te postupak lepljenja i lakiranja produžavaju, tako je i cena određenog predmeta veća.


Dekupažom možete tretirati šta god želite, od figura, činija, saksija, preko drvenih komada nameštaja, nakita, stakla, keramike, do zidova i čitavih enterijera.

Detalji za dom, sitnice ili komadi nameštaja tretirani unikatnim salvetama imaju najveću vrednost u svetu dekupaža. Danas se na mogim aukcijskim i prodajnim sajtovima traži „salveta više“, kako bi od nje kasnije nastao predivan umetnički komad.


Ukoliko želite da u Vaš dom unesete određenu boju, uzorak ili lik, onda je dekupaž pravi izbor. Klasični stil, šik ili pop dizajn, shabby chic ili vintage, moderno ili barokno – izbor zavisi od želja svakog pojednica i načina na koji stilove kombinuje u svom domu.

Pored dekorisanja enterijera, predmeti urađeni u dekupaž tehnici su i idealan i unikatan poklon za rođendan.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage