Od kuće pravi dom – Kamin

Možda niste čuli za ovu izreku da „Kamin od kuće pravi dom“, ali u svakom slučaju, posedovanje kamina mnogo govori o dizajnu enterijera i gotovo sigurno će privući mnogo pažnje u prostoru u kom se nalazi. U hladnijim danima njegova primarna funkcija je grejanje, ali može biti i sporedna u odnosu na estetsku dimenziju.

Najčešće predstavlja deo dnevne sobe, ali se isto tako može uklopiti i u ostale, sve sa ciljem stvaranja osećaja udobnosti, topline i zadovoljstva. Koji dizajn i materijal odabrati zavisi od prostora, njegove namene i Vašeg životnog stila.

Tradicionalni kamini sa otvorenom vatrom odličan su izbor za velike kuće sa klasičnim enterijerom. Ovi kamini su zaista funkcionalni, jer debeli okviri ostavljaju dovoljno mesta za mnogo drva, te je ugrejan prostor siguran. Najčešće su obloženi imitacijom mramora ili kamena, pa su odlični i za dekorisanje prostora.

Kada nemate dovoljno prostora ili uslove za postavljanje kamina, idealno rešenje može biti električni kamin. U ponudi su sve moderniji LED zidni kamini. Njihov plamen izgleda fantastično i ne razlikuje se od prave vatre.

Moderni kamini u stanovima će upotpuniti prostor, te stvoriti dodatni osećaj opuštene atmosfere i romantike. Dobro se uklapaju uz svaki dizajn, a odlični su i kao pregrada na sredini sobe. Sa ovim kaminima je jedinstven ugođaj zagarantovan.

Deo modernog stila uvek možete kombinovati sa onim starijim. Moderan nameštaj, rustični dodaci i srednjovekovni kamin će dati prostoru orginalnost. Ukoliko želite da Vaša soba izgleda drugačije, ovakav kamin možete postaviti na sredinu.

Viseći kamini su odlično rešenje za mali prostor, kada je posebno važno sačuvati svaki delić prostora. Viseća konstrukcija omogućava montažu na zid ili na plafon. Posebno je pogodan lagan i siguran električni kamin u stilu visokotehnoloških ili minimalističkih prostora.

U velikim dnevnim sobama kamin koji se proteže čitavom visinom zida daje prostoru utisak samopouzdanja i sigurnosti. Ovakvi kamini mogu biti centralna tačka celog prostora, čak i kada nisu funkcionalni.

Kamini u čošku sobe odlični su za stvaranje lepog dizajna u prostoru. Najbolji su izbor za instalaciju, ali tom prilikom dobro razmislite o njegovom položaju i celokupnoj unutrašnjosti prostorije.

Izvor: Mima decoupage