Ovih 8 stvari čistite redovno, jer u suprotnom predstavljaju leglo bakterija!

Koliko god se trudimo i vodimo računa kada je čišćenje u pitanju, neke stvari obično zanemarimo i „preskočimo“.

Niko od nas sigurno ne želi prašinu, buđ i prljavštinu u svom domu, tako da bi trebalo da povedemo računa o stvarima koje predstavljaju leglo bakterija ako se ne čiste redovno i na pravi način.

1.Zavesa u kupatilu

Redovno ribamo kadu ili tuš, ali često zaboravimo na zavesu na kojoj se takođe gomilaju bakterije. Kada se pojavi, buđ je nevidljiva golim okom, ali kada krenete da primećujete crne tačkice, to mesto već ima milijardu čestica koje mogu da ugroze Vaše zdravlje.

Rešenje je da jednom ili dva puta nedeljno zavesu prebrišete sirćetom ili sodom bikarbonom sa obe strane. Druga varijanta, koju ja praktikujem, jeste da se zavesa za tuš kadu opere u mašini za veš na 60 stepeni, a kada se osuši možete slobodno da je prepeglate, u slučaju da se izgužvala tokom pranja.

2.Četkica za zube

Nju bi trebalo da zamenite novom otprilike na svaka tri meseca, a između toga je redovno perite tečnošću za ispiranje usta koja u sebi sadrži alkohol.

3.Posteljina

Obzirom da dobar deo vremena provodimo u krevetu, u posteljini se nakupljaju mrtve ćelije kože, znoj, ostaci hrane ako imate naviku da jedete u krevetu. Sve to je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, a niko ne želi takvo društvo u svom krevetu. Posteljinu menjajte jednom nedeljno, i ako je moguće, perite je na 90 stepeni.

4.Jastuci

U zabludi ste ako mislite da je dovoljno što Vaš jastuk ima jastučnicu na sebi, pa mislite kako ne morate da ga perete. Grinje i gljivice mogu da se zavuku i u jastuke, pa ne bi bilo loše da ih perete svakih tri do šest meseci.

5.Daljinski upravljač

Naprava koju bi trebalo čistiti što češće. Svakodnevno ga prebrišite alkoholom ili alkoholim maramicama. Isto pravilo važi i za telefon, ako ga imate u kući.

6.Računar i tastatura

Na tastaturi se osim prašine, sakupljaju i masnoće s naše kože, kao i sva ostala prljavština s prstiju, hrana koju jedemo za računarom. Ne zaboravite da s vremena na vreme očistite tastaturu. Postoji posebno sredstvo za čišćenje tastature, a poslužiće i medicinski alkohol. Mrvice između tipki izduvajte napolje fenom za kosu.

Ekran čistite suvom tkaninom od mikrofibera.

7.Prekidači i kvake

I to su delovi u domaćinstvu na koje često zaboravimo. Prebrišite ih sa alkoholim maramicama gotovo svakodnevno, jer ako se ne čiste redovno, predstavljaju leglo mikroorganizama i prljavih naslaga.

8.Kanta za smeće

Ako se ne čisti redovno, kanta za smeće može biti pravo leglo bakterija, jer se prosto uvek desi da se nešto izlije ili ispadne. Operite je minimum jednom nedeljno, a po potrebi i češće, deterdžentom i toplom vodom, a neki čak preporučuju da se posle svakog pražnjenja prešprica nekim sredstvom za dezinfekciju, kao što je npr. asepsol.

Izvor: Mima decoupage