Vodoravne ili uspravne, jarke ili neutalne, na tepihu u dnevnoj sobi ili pločicama u kupatilu, pruge su odličan i vrlo moderan detalj u enterijeru.

Linije unose red u prostor, a odlično se uklapaju i uz moderan i uz tradicionalni životni prostor.

Što je soba veća, to pruge na zidovima trebaju da budu šire, horizontalne su modernije, dok vertikalne vizuelno izdužuju prostor, pa se preporučuju u potkrovljima.

Pruge imaju moć da promene izgled Vašeg doma, a lepo se kombinuju sa cvetnim motivima, krugovima i drugim šarama.

Kada su u mirnim tonovima mogu biti izuzetno elegantne, ali i živahne kada su jarkih boja, klasične kada su iste širine i moderne kada su sve različitih širina.

Vertikalne linije vizuelno izdužuju prostor zbog čega će dobro doći u potkrovlju, horizontalne linije su modernije, čine sobu širom pa su odličan izbor za manje prostorije.

Što je soba veća, to pruge na zidovima treba da budu šire,  jer tanke pruge u velikom prostoru mogu delovati neuredno.

Jedan od najlakših načina da uvedete pruge u enterijer je da kupite tepih sa linijama, a ako ne želite da preterate, probajte jednu široku prugu nasred fotelje.

Inače, preporučuju se svuda, na zidovima, tapetama, jastucima, foteljama i tepisima u dnevnoj sobi, na posteljini i zavesama u spavaćoj, čak i u kupatilu na pločicama ili zavesi za tuširanje.

Stolica ili stara fotelja presvučena u neutralni dezen pruga može da se uklopi u gotovo bilo koji enterijer, a opet daje poseban pečat prostoru.

To ne znači samo bež, braon i druge tople zemljane tonove, i plava je, kad su pruge u pitanju, neutralna, pogotovo tamnije nijanse ove boje.

Kombinacija sličnih tonova, na primer bež i bele veoma je elegantna, jer što su boje kontrastnije, utisak je upečatljiviji.

U malim prostorima u kojima se ne zadržavate dugo, poput hodnika, slobodno budite hrabri, pa idite na jarke boje, neutralnije ostavite za spavaću i dnevnu sobu.

Kad je reč o kombinovanju pruga na različitim elementima, vodite sa parolom „manje je više“.

Najsigurnije je da kombinujete neutralne boje, ali ako želite jači utisak, neka pruge jarkih boja na prekrivaču budu iste kao one na jastuku, tepih jednostavan sa crno-belim prugama, a ostatak prostora sveden.

Hrabri mogu da kombinuju pruge uz floralne motive, na primer tapete sa velikim cvetovima i lišćem.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage