Rešite se stvari koje Vam stvaraju stres

Svima nam je dobro poznato da situacije kao što su gužva u saobraćaju, kašnjenje, previše posla i malo sna izazivaju stres i ometaju nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

A da li ste pomislili da takođe gomila stvari u Vašoj kući takođe izaziva stres a da toga niste ni svesni? Evo o kojim stvarima je reč:

Buka. Dosta nas ima naviku da drži uključen TV čak i ako ništa ne gledamo u tom trenutku, ne znajući da ovo upravo može da uzrokuje stres. Višak bespotrebne buke uzrokuje stres i ometa nas u obavljanju svakodnevnih obaveza. Ako radite po kući, a ne volite tišinu, ipak se opredelite za neku laganu muziku, umesto da Vam se u pozadini čuju vesti i gomila reklama.

Neželjeni pokloni. Svima nam je jasno da su rođaci i prijatelji imali dobru nameru kada su Vam za useljenje poklonili komplet čaša sa cvećem koje se Vama uopšte ne dopadaju, što zna da bude vrlo stresno, jer se borite sa krivicom što ih ne koristite, a znamo da se poklon ne poklanja. Nemojte se gristi zbog ovakvih stvari, jednostavno iskoristite priliku i poklonite ih nekome kome će se zaista svideti.

Plišane igračke. Za ovo važi isto pravilo kao i za neželjene poklone, dakle, rešite ih se. Ako nemate mališane, ovakve stvari samo skupljaju prašinu i prave nered, a to Vam sigurno ne treba, obzirom da svakako brišete prašinu svuda po kući. Poklonite ih nekome kome su zaista potrebne i učinićete dobro delo.

Previše ogledala. Istraživanja su pokazala da stalno gledanje u ogledalo izaziva stres, jer nismo uvek u prilici da izgledamo besprekorno. Ovo ne znači da treba da se otarasite svega, ali svedite na minimum ogledala u kući, jer koliko Vam je zaista potrebno?

Polomljene stvari. Ovo sam pominjala i u prethodnim blogovima, znači apsolutno sve što je okrnjeno, napuklo, gde fale delići, obavezno pravac u kantu za smeće! Isto važi i za stari nameštaj – nemojte se zavaravati da ćete popraviti staru stolicu. Ako Vam već dugo vremena stoji polomljena, slobodno je bacite, jer drugačije nećete kupiti novu.

Gomila starih papira. Ovo nam je svima jako stresno, kada zateknemo na stolu gomilu kataloga koji nude kojekakve akcije, račune i reklame. Razvrstajte šta Vam treba, a sve ostalo bacite, jer će uskoro stići nova tura.

Izvor: Mima decoupage