Sobne biljke kao ukras za Vaš enterijer

Svi ćemo se složiti sa činjenicom da nema lepšeg ukrasa za Vaš enterijer od sobnih biljaka. Pored dekorativne funkcije, sobne biljke čiste vazduh od štetnih materija i unose dašak prirode u Vaš dom.

Danas ću Vam predložiti četiri sobne biljke koje su lake za održavanje, a uz to su lepe i otporne.

Juka – drvo života

Potrebno joj je svetlo i sunčano mesto u stanu, ali će ostati zdrava i ako ne prima dovoljno svetla. Leti je najbolje da je iznesete na balkon, a zimi voli prohladno mesto. Od proleća do jeseni se zaliva dva ili tri puta nedeljno, dok se zimi zaliva jednom nedeljno bez prihrane.

Filodendron

Pogoduje mu visoka relativna vlažnost va­zduha, voli toplotu, zato ga ne gajite na temperaturama ispod 15˚C. I tokom zime ga redovno zalivajte i prihranjujte, samo pazite da ne preterate. Listove redovno čistite od prašine mekom krpicom. Ukoliko imate malu decu, bilo bi dobro da znate da filodendron sadrži otrovne supstance.

Fikus bendžamin

Voli dosta dnevne svetlosti, ali ne i direktnu sunčevu svetlost na kojoj mu se oštete listovi. Veoma je osetljiv na bilo kakve promene uslova u kojima boravi. Zalivajte ga samo kad je površina zemlje na dodir suva. Poželjno je da pri svakom zalivanju okrenete saksiju za 45 stepeni kako bi biljka jednako rasla jer tako fikus neće pružati grane samo na jednu stranu. Posuda na dnu mora imati dobru drenažu kako bi se višak vode mogao ocediti, što će sprečiti moguće truljenje korena.

Dracena

Održavajte ravnomernu vlažnost zemlje i za vreme vegetacije redovno prihranjujte svake dve nedelje. Ako je držite na tamnim mestima, sporije će rasti, a listovi šarenolisne sorte pozelene. Odaberite svetlo do polusenovito mesto za držanje. Godi joj viša relativna vlažnost vazduha i konstantna temperatura iznad 18 ˚C. Leti može da se drži u bašti, na balkonu ili na terasi na zaklonjenom mestu. Dracena raste relativno sporo, ali je zato izuzetno dugovečna.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage