Starinske posude – unesite retro detalje u Vaš dom

Većina nas se seća onih prekrasnih, starinskih posuda u kuhinjama naših baka. Na radost mnogih nostalgičara, ovakav način skladištenja namirnica se vraća u modu, pa su prodavnice pokućstva pune različitih verzija ovih zabavnih retro posuda. Među njima možete pronaći jednostavne staklene tegle, limene kutije sa motivima iz 50-ih godina prošlog veka, keramičke tegle sa cvetnim ili kuhinjskim motivima, ili pak možete restaurirati Vaše stare činije uz pomoć dekupaž tehnike.

U ovim jednostavnim staklenim teglama možete da skladištite sve vrste slatkiša, jer najčešće sve one imaju kvalitetne poklopce koji hermetički zatvaraju posudu. Na taj način staklene tegle čuvaju kvalitet Vaših namirnica, a ovako upakovani slatkiši, svaki od njih, čine priču za sebe i imaju jedinstvenu ulogu u dekoraciji Vaše kuhinje.

Limene kutije sa motivima iz 50-ih godina prošlog veka su vrlo atraktivne, najčešće šarene, i ako ne preterate, mogu na veoma originalan način da ukrase Vašu kuhinju.

Keramičke posude za čuvanje namirnica su vrlo korisne i dekorativne, pre svega što ih možete pronaći u svim veličinama i bojama, a na njima se najčešće nalazi i natpis namirnice koja se u njima čuva, tako da nećete gubiti vreme tražeći, a svojim izgledom zauzeće posebno mesto na Vašoj kuhinjskoj polici.

Sve češće kod kuće ili pak na buvljaku možete videti stare drvene činijice za bombone koje su nekada krasile stolove u dnevnim sobama i trpezarijama. Uz malo mašte i izdvojenog vremena, sa minimalnim ulaganjem možete im dati sasvim novi sjaj i prilagoditi ih Vašem enterijeru.

Sve što Vam je potrebno je malo šmirgle, akrilne boje, lepka za dekupaž, salveta sa odgovarajućim motivom i akrilni lak.

Postupak je vrlo jednostavan: blago „nagrebite“ činiju finom šmirglom da bi se izbegle ogrebotine; na taj način uklanjate nečistoće i skidate površinski sloj, što Vam omogućava lakši rad; ofarbajte činiju u belu boju, preporuka je u dva ili tri sloja, zatim motiv sa salvete zalepite lepkom za dekupaž; nakon sušenja obojite činiju u željenoj boji i na kraju premažite akrilnim lakom radi zaštite.

Može se koristiti i krakel lak u dve faze da bi se dobio efekat ispucalosti. Sve u svemu, uz malo truda Vi dobijate jedinstvenu i unikatnu činijcu za bombone koja će krasiti Vaš stočić za kafu, trpezarijski ili pak sto u dnevnoj sobi, a ujedno udahnuti život stvari koja Vam je možda izgledala staro i obično.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage