Stvari koje kupujemo za kuću, a uništavaju naše zdravlje

Svi mi želimo da učinimo svoj život što jednostavnijim i udobnijim, pa smo skloni da bez mnogo razmišljanja prihvatimo sve što se reklamira putem medija.

Na ovaj način unosimo u naš dom stvari koje su štetne po naše zdravlje, a da toga nismo ni svesni.

Zato sledeći put kad odete u kupovinu, dobro razmislite i pogledajte deklaraciju svakog proizvoda koji kupujete.

Navešću nekoliko primera za predmete koje većina nas kupuje, a da ni ne znamo koliko su štetni. Pa da krenemo:

Osveživači prostora u spreju. Ovi osveživači vazduha, kao i oni koji se uključuju u struju, nisu uopšte bezazleni. Zavaraće nas njihovi prelepi mirisi, a u stvari nismo svesni da sadrže niz hemikalija koje zagađuju vazduh i izazivaju alergije, astmu, hormonske poremećaje, čak i karcinom.

Iz ovog razloga, moj savet je da ih ne kupujete uopšte, a kao zamenu za ovo možete sami napraviti osveživač vazduha uz pomoć eteričnih ulja, vode i želatina, kao što sam i navela u nekom od prethodnih blogova.

Prednost je što su sasvim prirodni, a možete da odaberete miris koji god želite. Podrazumeva se i da redovno čistite kuću i održavate higijenu, pa će i miris u domu samim tim biti prijatan.

Antibakterijski sapuni. Ne bi ih trebalo koristiti jer sadrže triklosan, sastojak koji negativno utiče na hormone, izaziva oštećenje štitne žlezde, a predstavlja i uzrok mnogih infekcija.

Umesto antibakterijskih sapuna treba koristiti obične sapune koji takođe obezbeđuju higijenu ruku, ali bez štetnih posledica.

Posuđe sa dnom koje se ne lepi. Ovo posuđe izazvalo je pravu revoluciju zbog jednostavnog načina čišćenja. Ipak, od ovakvih lonaca, šerpi i tiganja trebalo bi odustati, jer sadrže kancerogene materije, koje nakon dužeg korišćenja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Odeća koja se ne gužva. Ovakva odeća iz zdravstvenih razloga takođe nije preporučljiva. Neizgužvanom je održava sastojak formaldehid, koji može da izazove razne bolesti, sve do najozbiljnijih kao što je karcinom. Stoga se treba opredeliti za odeću koja se gužva i po potrebi je peglati.

Izvor: Mima decoupage