Stvari koje trebaju da se očiste, ali ih uvek zaboravljamo

Svedoci smo da postoje neki uglovi u našim domovima koje obično ne čistimo, ili ne bi trebalo da ih čistimo baš svake nedelje. Ipak, kada i oni dođu na red, trebalo bi pravilno da im pristupimo i temeljno ih sredimo. Za teško dostupna mesta možemo da koristimo četku s mikrovlaknima sa teleskopskom ručkom. Pa da krenemo:

Plafoni. Čiste se četkom za čišćenje ili usisivačem. Ako postoje neke tvrdokorne nečistoće koje bi trebalo ukoniti, koristite toplu vodu i razređeno sredstvo za pranje.

Zidovi. Ako imate tapete, za čišćenje koristite suvu krpu. Zidovi sa plastificiranom bojom se čiste sunđerom koji je prethodno natopljen neutralnim sapunom koji se razredi u vodi. Beli zidovi su najlakši za održavanje, pod uslovom da ste nepušač, pa ako se nekad desi da ubijete nekog insekta ili slučajno nečim isprljate zid, uvek se možete poslužiti sa nekom blagom šmirglom i očistiti zaprljano mesto.

Roletne. Očistite ih vodom i amonijakom ili belim sirćetom.

Radijatori. Unutrašnji deo možete očistiti mlaznicom usisavača ili s posebnim instrumentima.

Filteri od klima uređaja. Pravo su leglo bakterija ako se ne čiste redovno, tako da se trudite i posvetite ovom aparatu zbog zdravlja svih ukućana. Većina njih se pere sa čistom vodom, a potom se ostavljaju i suše u potpunosti pre nego što se vrate u klima uređaj.

Kauči. Uvek usisajte naslone i ako možete ukolnite jastuke sa sedećih delova garniture i zadnje strane pa tako usisajte. Čistite i tapacirani deo.

Kanta za smeće. Čistite je svaki put kada bacite smeće. Ako se širi neprijatan miris, pospite sodu bikarbonu i pustite da deluje.

Kutija za hleb. Uklonite mrvice, a zatim obrišite belim sirćetom i vodom.

Utičnice. Usisajte ih. I uvek čistite iza tostera, mikrotalasne pećnice, aparata za kafu itd.

Odvodi. Pročistite ih redovno da ne bi došlo do začepljenja. Ja lično kupujem gotovo sredstvo koje se samo sipa u odvod i prilično sam zadovoljna njegovim učinkom.

Lampe i prekidači. Možete ih očistiti dobro isceđenom mokrom krpom i ako ima bilo kakve mrlje, prođite im pamučnu kuglicu umočenu u alkohol. Čistite hladne sijalice.

Sklopke. Ne zaboravite očistiti područje zida koji ih okružuje. U prodavnicama možete kupiti plastične okvire koje ih okružuju i onda ne morate preterano da pazite, a brišete ih samo sa mokrom ili suvom krpom. Ja ih imam na svim sklopkama u kući i nemam problema sa prljanjem zida oko njih.

I pribor za čišćenje takođe morate prati  

Četke. Obrišite ih pažljivo da biste uklonili dlačice i nečistoće, a zatim ih potopite u vodu sa izbeljivačem. Kad ih stavite na sušenje, pazite da se ne deformišu, na taj način što ćete ih držati okrenute na leđima.

Mop. Možete da ga potopite u vodu sa nekoliko kapi deterdženta za sudove ili izbeljivača. Ja moj stavim u veš mašinu i operem ga na 95 stepeni, kako bi ukonila sve bakterije.

Veš mašina i mašina za sudove. Unutrašnjost možete očistiti vodom i belim sirćetom. Guma od veš mašine se čisti vodom i izbeljivačem. Uklonite nečistoće s filtera tako što ćete ih staviti pod mlaz vode.

Izvor: Mima decoupage