Ukrasite Vašu kuhinju začinskim biljem

Začinsko bilje je odličan način kako da unesete prirodu u Vašu kuhinju, čak i ako nemate nikakvog iskustva u sadnji biljaka. Pored dekorativne uloge, uvek će Vam biti na raspolaganju sveži začini koji ne mogu da se uporede sa sušenim.

Origano, menta, peršun, bosiljak i ruzmarin se mogu držati i gajiti u zatvorenim prostorijama. Odaberite Vama omiljene začine i kada budete kuvali, sveže biljke koje su Vam na dohvat ruke učiniće Vaše obroke još ukusnijim.

Za gajenje začinskog bilja potrebno je da Vaša kuhinja ima dosta svetla, najmanje pet sati dnevno. Većina začinskih biljaka je mediteranskog porekla i zato im je potrebno puno svetlosti da bi pravilno rasle.

Možete zasaditi svoje začinsko bilje iz semena ili možete koristiti izdanak – pelcer. Budite sigurni da Vaše saksije imaju rupu na dnu. Ispod saksije stavite podmetač koji će držati višak vode. Izaberite saksiju koja je dovoljno duboka za Vaše biljke. Idealna dubina je oko 12 cm. Stavite 5-8 cm zemlje i nežno postavite biljku. Ostavite 2-3 cm prostora od zemljišta do vrha saksije, tako da imate dovoljno prostora da zalivate svoju biljku. Ako se odlučite da zasadite biljku iz semena, sledite uputstva na pakovanju.

Moja preporuka je da sadite začinsko bilje u belim saksijama, jer na taj način njihovo zelenilo najviše dolazi do izražaja, ali ako bela boja ne ide uz Vašu kuhinju, pronađite boju koja će najbolje odgovarati Vašim biljkama.

Bosiljak

Bosiljak se lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunca i visoka temperatura kako bi se pravilno razvijao. Bosiljak se zaliva dva puta nedeljno, jer je zaista osetljiv na hladnoću.

Origano

Origano se takođe lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunčeve svetlosti. Biljka je zrela za korišćenje kada naraste oko deset centimetara ili obrazuje desetak listova, a koriste se samo listovi. Origano je jedna od najčešće korišćenih i najomiljenijih začinskih biljaka i obavezan je sastojak pasti, pica i salata i italijanskih jela.

Ruzmarin

Može potrajati nekoliko godina da ruzmarin poraste i zato je lakše da zasadite manju biljku, od pelcera, koju ćete negovati. Ruzmarin zahteva vlažnu zemlju i dosta sunca. Ruzmarin divno miriše, pa se u mnogim domovima koristi kao osveživač vazduha. Ima intezivan ukus, pa je čest u mediteranskim specijalitetima.

Nana ili menta

Najbolji način da zasadite mentu je pelcerom. Koristite veći lonac, jer nana zahteva puno prostora za rast. Potrebno joj je puno sunca i vlažno tlo. Zahteva zalivanje svakog dana. Najbolje vreme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba držati u vodi nekoliko dana, a kada se pojavi koren posaditi u zemlju bogatu humusom. Nana je ukusni začin mnogim jelima, a koristi se i za pravljenje koktela, sladoleda, sokova. Osvežavajaćeg je ukusa, a listiće nane ili mente najbolje je ubrati neposredno pre upotrebe.

Peršun

Peršun je stvarno lako zasaditi. Potrebno mu je puno sunca i umereno vlažna zemlja. Kada pusti visoke grančice treba ga orezati makazama, kako bi postao gušći i lepše mirisao. Možete ga zasaditi u manjoj saksji, kako ne bi formirao veliki koren. Ova biljka ima dosta listića i ne smete ih izlagati direktnom suncu, jer mogu požuteti.

Odaberite saksije i zasadite začinsko bilje. Vaš kuhinjski enterijer će izgledati lepše, kuhinja će divno mirisati, a Vaši ukućani uživati u obrocima koji su začinjeni Vašim domaćim biljem.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage