Uredite dom u skandinavskom stilu

Ako ste odlučili da uredite svoj dom po ugledu na kulture sa severa, sigurno niste pogrešili. Naprotiv, malo je onih koji mogu da odole skandinavskom dizajnu koji je danas kod nas itekako popularan. Globalnoj popularnosti ovog stila doneli su i lanci nameštaja sa ovih prostora koji su pristupačni većini ljudi.

Iako su poznate suptilne razlike između švedskog minimalizma, danskog za nijansu romantičnijeg stila i finskog crno-belog dizajna, skandinavski stil decenijama objedinjuje sve karakteristike dizajnerskog izgleda sa ovih prostora.

Ono po čemu je ovaj stil jedinstven i prepoznatljiv jesu jednostavne, čiste forme i neodoljiva elegancija.

Imajući u vidu klimu i poziciju severnoevropskih zemalja, prirodno svetlo zauzima značajnu ulogu u skandinavskom uređenju enterijera. Veliki i mnogobrojni prozori, terase i svetlarnici su obavezni element.

Zavese ili ne postoje ili su bele, lagane i transparentne kako ne bi zaklanjale dragocenu svetlost. Iz istog razloga, prostor se ne pretrpava nameštajem, već se oprema samo neophodnim komadima. Dobro osvetljen prostor deluje prostrano i po malo prazno.

Jedna od osnovnih karakteristika skandinavskog stila jeste široka upotreba bele boje u enterijeru. Osim zidova i plafona, ovom bojom se farbaju i vrata, a često se bira i beli nameštaj. Jasno je da je motiv taj što bela površina najbolje reflektuje svetlost.

Za veće površine u prostoru koriste se i svetlo sivi ili bež tonovi. Zanimljivo, posle bele, možda najviše se koristi crna boja, najčešče kroz detalje, mada ni crni komadi nameštaja nisu retkost. Na taj način ostvaruje se značajan kontrast u prostoru.

Nije teško primetiti da skandinavski dizajn, bilo da se radi o nameštaju ili enterijeru, ne može da prođe bez upotrebe prirodnog drveta. Najčešće se koriste drvo javora i bora kojeg u severnoevropskim šumama ima u izobilju, ali su i breza, jasen i hrast u širokoj upotrebi.

Podovi su gotovo uvek upravo drveni, najčešće svetlih boja. Tepisi koji upotpunjuju prostor su obavezni aksesoar. Takođe, koža ili vuna životinja se često može naći u prostoru, bilo u vidu tepiha ili prekrivača na foteljama. Od tekstilnih materijala najviše se koriste prirodni materijali kao pamuk, lan i vuna, što ističe potrebu da prostor bude u skladu sa prirodom.

U skladu sa duhom prostora, svetlim i belim površinama i slobodom kojom odiše skandinavski enterijer, nameštaj mora bit pre svega lagan i skladan. Komadi mogu imati zaobljenu ili geometrijsku formu, ali su linije uvek svedene a boje uglavnom umerene. Nameštaj je najčešće odignut sa poda tankim nogama, drvenim ili metalnim.

Ako želite da Vaš prostor liči na domove sa severa, u dnevnoj sobi ne sme da izostane bar jedna stolica ili fotelja. Njihove stolice su postale prave ikone dizajna i dan danas su predmet prestiža i divljenja, toliko savremene da je teško poverovati da su nastale pre više od pola veka.

Stolić u dnevnom boravku može biti četvrtast, ali je sve češće okrugao sa tri noge, a neretko su pojavljuju i setovi od dva ili tri stola sličnog dizajna, ali različitih dimenzija koji u kombinaciji prave savršenu formu i krajnje su praktični.

Detalji, akcenat i kontrast karakterišu skandinavski stil. Iako su velike površine i komadi nameštaja najčešće svedenih boja, to nikako ne znači da su prostori uređeni skandinavskim stilom dosadni. Detalji kao što su jastučići na garniturama za sedenje, najčešće su jarkih boja, sa geometrijskim šarama i jakim kontrastima.

Tepisi su često jednobojni, ali u poslednje vreme, trend geometrijskih paterna na tepisima je sve dominantniji. Svetli zidovi najčešće su ukrašeni mnogobrojnim slikama, fotografijama ili motivacionim porukama sa tankim crnim ili belim ramovima. Cveće i sveće su obavezni detalji koji prostor utopljavaju i čine ga još prijatnijim.

Sklad skandinavskog prostora navodi na pomisao da je stil vođen estetikom, a zapravo pravilo broj jedan ovog stila je da forma prati funkciju. Prostor je čist, jednostavan i svetao, a istovremeno i udoban, prijatan i elegantan. Kvalitetni prirodni materijali, estetika koja prati funkciju, dizajn u skladu sa prirodom i uspeh ne može da izostane.

Nadam se da sam uspela da Vam približim severnoevropski dizajn i kulturu, a i pomogla da razumete i lakše primenite skandinavski stil u svom enterijeru. Nemojte se slepo držati pravila, budite slobodni da eksperimentišete, dajte prostoru Vaš lični pečat i poigrajte se sa kombinacijom stilova.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage