Vodič za kupovinu idealnog tepiha za Vaš dom

Svakom domu toplinu daju pažljivo odabrani detalji koji određuju stil i ličnost vlasnika, a tepisi su svakako jedan od njih. Bilo da služe kao predivan detalj koji podiže izgled prostoru, ili kao mekani sloj koji amortizuje korake, pri odabiru tepiha morate voditi računa o nekoliko stvari.

Ukoliko ste planirali kupovinu novih tepiha, veoma je važno da se za nju dobro pripremite i sebi u startu olakšate posao. O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u prodavnici i ne dozvolite da zbog lepote i dizajna kupite preveliki ili premali tepih.

Zajedno ćemo proći nekoliko koraka kako biste Vašu kupovinu tepiha obavili bez greške.

Pazite na veličinu. Pre odlaska u kupovinu izmerite tačno veličinu prostora koji želite da pokrijete tepihom, jer sigurno ne želite da kupite nešto što Vam ne odgovara, pa da kasnije smišljate kako ćete ga uklopiti u svoj dom.

Dobro razmislite o materijalu i imajte na umu koliko je soba za koju ga birate frekventna. Dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara Vašem stilu života i navikama Vaše porodice. Tepisi mogu da budu od vune, pamuka, bambusa, lana i jute.

Tepisi od jute otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su izbor za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće topli ugođaj prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite da opremite njima.

Razmislite šta želite da postignete tepihom. Vuneni tepisi su idealno rešenje ako želite da amortizujete buku i prigušite zvuk koraka. Svakoj prostoriji daće toplinu, a uklapaju se i u moderne i u tradicionalno nameštene prostorije.

Ukoliko Vam tepih služi isključivo kao dekoracija, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite Vašu sobu i odaberete detalje, razmislite koji dezen Vam se najbolje uklapa. Tepisi od bambusa i jute će Vam stvoriti ugođaj kao da ste na moru jer podseća na romantične kućice na plaži.

Ne isključujte određena mesta u kući od topline tepiha. Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mestom na kom tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska spolja i potencijalno teškog održavanja.

No uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi pak gostima dali do znanja da ulaze u dom bez cipela, na vidljivo mesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

Pripazite na odnos cene i kvaliteta. Tepih ćete kupovati zavisno od kućnog budžeta, ali i nameni prostora, te zavisno od činjenice da li ga kupujete za vikendicu, sopstevni ili podstanarski stan.

Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje, te i ne planirate da ga menjate sa dolaskom novih trendova uređenja, morate biti spremni da izdvojite i više novca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj ceni dobili svoj tepih iz snova.

Posetite moju Facebook i Instagram stranicu! Budite slobodni da ostavite Vaš komentar, pitanje i sugestiju!

Izvor: Mima decoupage